Składniki:
- 500 g małych młodych ziemniaków
- 400 g młodej brukselki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 2 cykorie
Przygotowanie:
- Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki.
- Oczyścić brukselkę. Rozgrzać masło w garnku i smażyć na nim brukselkę około 5 minut, starając się, żeby była podsmażona ze wszystkich stron. Dolać trochę wody i dusić przez 10 minut. Odsączyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podzielić cykorię na listki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ugotowane ziemniaki krótko odparować, obrać, pokroić w plasterki i ostudzić.
- Przygotować sos winegret. Drobno posiekać szalotkę. wymieszać ocet z musztardą, solą i pieprzem. Dolewać oliwę małymi porcjami, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, natkę pietruszki i szczypiorek, wymieszać.
- Na 4 talerzach rozłożyć ziemniaki, brukselkę i cykorię. Polać sosem winegret i zostawić na chwilę, by składniki nabrały smaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
1200 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
1230 minut