w

Sałatka ziemniaczana z brukselką

Sałatka z młodymi ziemniakami, podsmażoną na maśle brukselką podaną na liściach cykorii, a wszystko polane aromatycznym winegretem na bazie octu winnego i szalotki.

Składniki:

  • 500 g małych młodych ziemniaków
  • 400 g młodej brukselki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 cykorie

Przygotowanie:

  • Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. W tym czasie przygotować pozostałe składniki sałatki.
  • Oczyścić brukselkę. Rozgrzać masło w garnku i smażyć na nim brukselkę około 5 minut, starając się, żeby była podsmażona ze wszystkich stron. Dolać trochę wody i dusić przez 10 minut. Odsączyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Podzielić cykorię na listki i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Ugotowane ziemniaki krótko odparować, obrać, pokroić w plasterki i ostudzić.
  • Przygotować sos winegret. Drobno posiekać szalotkę. wymieszać ocet z musztardą, solą i pieprzem. Dolewać oliwę małymi porcjami, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, natkę pietruszki i szczypiorek, wymieszać.
  • Na 4 talerzach rozłożyć ziemniaki, brukselkę i cykorię. Polać sosem winegret i zostawić na chwilę, by składniki nabrały smaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:


1200 minut

Czas gotowania:


30 minut

Całkowity czas:


1230 minut


Średnia 5 / 5 (1807 głosów)