Składniki:
- 800 g małych młodych ziemniaków
- 2 czerwone jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g radicchio
- 2 cykorie
- 4 marynowane matiasy (ok. 400 g)
- 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Przygotowanie:
- Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, pokroić w grube plastry i gotować we wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
- Pokroić jabłka na małe kawałki (nie obierać ich ze skórki) i skropić sokiem z cytryny. Podzielić na listki radicchio i cykorię. Pokroić listki radicchio na kawałki wielkości kęsa. Pokroić matiasy na małe kawałki.
- Przygotować sos. Zmieszać w dużej misce kwaśną śmietanę, majonez, chrzan śmietankowy, miód, ziarna kminku i łyżkę posiekanego koperku. Posolić i przyprawić pieprzem. Dodać ziemniaki i jabłka, całość delikatnie wymieszać.
- Rozdzielić na 4 talerze listki radicchio i cykorii. Wyłożyć na nie sałatkę ziemniaczaną i na wierzchu ułożyć rozdrobnione matiasy. Posypać resztą koperku i posiekanymi orzechami włoskimi.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Całkowity czas:
25 minut