w

Sałatka ziemniaczana z matiasami

Filety śledziowe, sok z cytryny i jabłka nadają tej sałatce ziemniaczanej świeżego smaku. Pyszny sos z koperkiem, chrzanem i kminkiem jest znakomitym zwieńczeniem tego dania.

Składniki:

  • 800 g małych młodych ziemniaków
  • 2 czerwone jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g radicchio
  • 2 cykorie
  • 4 marynowane matiasy (ok. 400 g)
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Przygotowanie:

  • Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, pokroić w grube plastry i gotować we wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
  • Pokroić jabłka na małe kawałki (nie obierać ich ze skórki) i skropić sokiem z cytryny. Podzielić na listki radicchio i cykorię. Pokroić listki radicchio na kawałki wielkości kęsa. Pokroić matiasy na małe kawałki.
  • Przygotować sos. Zmieszać w dużej misce kwaśną śmietanę, majonez, chrzan śmietankowy, miód, ziarna kminku i łyżkę posiekanego koperku. Posolić i przyprawić pieprzem. Dodać ziemniaki i jabłka, całość delikatnie wymieszać.
  • Rozdzielić na 4 talerze listki radicchio i cykorii. Wyłożyć na nie sałatkę ziemniaczaną i na wierzchu ułożyć rozdrobnione matiasy. Posypać resztą koperku i posiekanymi orzechami włoskimi.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1332 głosów)