w

Buraki w miodzie z tymiankiem

Na obiad kurczak i ziemniaki, co można wymyślić innego, ciekawego, a jednak na tyle bezpiecznego, żeby smakowało wszystkim? Buraki w lodówce widocznie czekały na niedzielny barszcz, nie mogłam im pozwolić na takie lenistwo.

Składniki:

  • 4 buraki
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • masło (ok.1/4 kostki)
  • miód (u mnie lipowy- 2-3 łyżki)
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • uprażone pestki dynii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Ugotować buraki. Buraki gotujemy w skórce, do wody dodałam sól i tymianek (tak ze 2 łyżeczki).
  • Gdy buraki są już miękkie-wyciągnąć z wody, przestudzić i obrać ze skórki. Najlepiej po wyciągnięciu z gorącej wody wrzucić je na minutę do wody zimnej – skórka powinna wtedy łatwo odchodzić. Pokroić w kostkę.
  • Na patelni roztopić ok. 1/4 kostki masła i dodać 2-3 łyżki miodu i mieszać.
  • Dodać 2 szczyty tymianku, sok z cytryny i buraki.
  • Mieszać, aż glazura obklei buraki i smaki odpowiednio się zmieszają.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Wyłożyć na półmisek i nie żałować sobie do obiadu.
  • Jeżeli masz pestki dyni lub jakieś orzechy- śmiało posyp nimi buraczki (prażąc je wcześniej na patelni bez tłuszczu lub nie) 🙂

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1376 głosów)