Składniki:
- 4 buraki
- tymianek (najlepiej świeży)
- masło (ok.1/4 kostki)
- miód (u mnie lipowy- 2-3 łyżki)
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
- uprażone pestki dynii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ugotować buraki. Buraki gotujemy w skórce, do wody dodałam sól i tymianek (tak ze 2 łyżeczki).
- Gdy buraki są już miękkie-wyciągnąć z wody, przestudzić i obrać ze skórki. Najlepiej po wyciągnięciu z gorącej wody wrzucić je na minutę do wody zimnej – skórka powinna wtedy łatwo odchodzić. Pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić ok. 1/4 kostki masła i dodać 2-3 łyżki miodu i mieszać.
- Dodać 2 szczyty tymianku, sok z cytryny i buraki.
- Mieszać, aż glazura obklei buraki i smaki odpowiednio się zmieszają.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wyłożyć na półmisek i nie żałować sobie do obiadu.
- Jeżeli masz pestki dyni lub jakieś orzechy- śmiało posyp nimi buraczki (prażąc je wcześniej na patelni bez tłuszczu lub nie) 🙂
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut