w

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

W tym przepisie tuńczyka krótko smażymy na gorącej patelni, dzięki czemu jest przyrumieniony z zewnątrz, a różowawy, soczysty w środku. Podajemy z sałatką z fasoli cannellini i czerwonej papryki. To danie najlepiej smakuje z ciabattą, pokrojoną w grube kromki i podawaną na ciepło.

Składniki:

  • stek z tuńczyka o wadze ok. 400 g i grubości ok. 5 cm
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 410 g fasolki cannellini z puszki, osączonej i opłukanej

Przygotowanie:

  • Lekko nasmarować olejem patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu. Posypać tuńczyka z obu stron grubo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Smażyć rybę na dużym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Powinna być przyrumieniona z zewnątrz z widocznymi ciemnymi liniami po patelni grillowej, a w środku – lekko różowa. Należy uważać, żeby jej nie przesmażyć, gdyż zrobi się wtedy sucha i twarda. Zdjąć z patelni i odstawić, przygotować sałatkę.
  • W salaterce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać fasolę cannellini, cebulę, paprykę i ogórka, wymieszać. Dodać rukiew wodną i delikatnie wymieszać.
  • Pokroić tuńczyka na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć je na sałatce i polać odrobiną sosu do sałatki. Podawać z cytryną.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

08 minut

Całkowity czas:

28 minut


Średnia 5 / 5 (1411 głosów)