Składniki:
- stek z tuńczyka o wadze ok. 400 g i grubości ok. 5 cm
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 410 g fasolki cannellini z puszki, osączonej i opłukanej
Przygotowanie:
- Lekko nasmarować olejem patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu. Posypać tuńczyka z obu stron grubo zmielonym czarnym pieprzem.
- Smażyć rybę na dużym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Powinna być przyrumieniona z zewnątrz z widocznymi ciemnymi liniami po patelni grillowej, a w środku – lekko różowa. Należy uważać, żeby jej nie przesmażyć, gdyż zrobi się wtedy sucha i twarda. Zdjąć z patelni i odstawić, przygotować sałatkę.
- W salaterce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać fasolę cannellini, cebulę, paprykę i ogórka, wymieszać. Dodać rukiew wodną i delikatnie wymieszać.
- Pokroić tuńczyka na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć je na sałatce i polać odrobiną sosu do sałatki. Podawać z cytryną.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
08 minut
Całkowity czas:
28 minut