w

Sałatka ziemniaczana Taty

Jest to sałatka według przepisu mojego taty. Nigdzie nie spotkałam się z tak robioną sałatką ziemniaczaną, a gdy nią częstuję innych, znika błyskawicznie.

Składniki:

  • 4,5 kg ziemniaków
  • 235 ml (1 szklanka) wody
  • 235 ml (1 szklanka) białego octu winnego (octu winnego z białego wina)
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 cebule, grubo posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka nasion selera
  • 500 ml (2 szklanki) majonezu

Przygotowanie:

  • W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać ziemniaki i gotować, aż będą miękkie ale wciąż jędrne. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
  • Ostudzone ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć warstwowo w dużym naczyniu lub misce.
  • Wodę z octem i cukrem wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i zalać tym ziemniaki. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • Nadmiar marynaty odlać. Dodać do ziemniaków cebulę, sól, pieprz, nasiona selera i majonez. Dobrze wszystko wymieszać. Podawać schłodzone.

Porcja dla:

20 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

760 minut


Średnia 5 / 5 (1211 głosów)