Składniki:
- 4,5 kg ziemniaków
- 235 ml (1 szklanka) wody
- 235 ml (1 szklanka) białego octu winnego (octu winnego z białego wina)
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 cebule, grubo posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka nasion selera
- 500 ml (2 szklanki) majonezu
Przygotowanie:
- W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać ziemniaki i gotować, aż będą miękkie ale wciąż jędrne. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
- Ostudzone ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć warstwowo w dużym naczyniu lub misce.
- Wodę z octem i cukrem wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i zalać tym ziemniaki. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Nadmiar marynaty odlać. Dodać do ziemniaków cebulę, sól, pieprz, nasiona selera i majonez. Dobrze wszystko wymieszać. Podawać schłodzone.
Porcja dla:
20 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
760 minut