w

Sałatka Waldorf z wołowiną

Surowe warzywa i owoce są jednymi z najwartościowszych źródeł niezbędnych organizmowi witamin i mikroelementów. Jest ich dużo w tej pysznej sałatce, którą z powodzeniem można podać jako danie główne. Całość polewamy smakowitym, kremowym sosem musztardowym.

Składniki:

  • 2 steki z polędwicy, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
  • ¼ łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 250 g rzodkiewek, w cienkich plasterkach
  • 3 marchewki, starte
  • 1 żółta papryka, pokrojona w krążki
  • 3 łodygi selera naciowego, w plasterkach
  • 3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w plasterki
  • 30 g orzechów włoskich
  • 55 g rodzynków lub sułtanek
  • 2 małe jabłka deserowe
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g rukoli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Posmarować steki oliwą i oprószyć pieprzem. Rozgrzać mocno rowkowaną patelnię grillową lub patelnię teflonową na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić steki i smażyć po 3 minuty z każdej strony, żeby były średnio krwiste lub po 4 minuty, jeśli wolimy średnio wypieczone. Czasy te odnoszą się do steków o grubości 2 cm. Wyjąć steki z patelni i odstawić przynajmniej na 15 minut, żeby ostygły.
  • Przygotować sos, starannie ucierając w miseczce musztardę, majonez i jogurt.
  • Włożyć rzodkiewki, marchewkę, żółtą paprykę, seler naciowy, cebulkę dymkę, orzechy włoskie oraz rodzynki lub sułtanki do dużej miski. Przekroić jabłka na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki długości 2 cm i wymieszać z sokiem cytrynowym. Wrzucić do miski, dodać połowę sosu i wymieszać, by pokryły się nim wszystkie warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Ułożyć rukolę na 4 talerzach i otoczyć sałatką jabłkowo-warzywną. Pokroić steki na cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Polać resztą sosu lub podać go w sosjerce.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1923 głosów)