Składniki:
- 2 steki z polędwicy, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
- ¼ łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 250 g rzodkiewek, w cienkich plasterkach
- 3 marchewki, starte
- 1 żółta papryka, pokrojona w krążki
- 3 łodygi selera naciowego, w plasterkach
- 3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w plasterki
- 30 g orzechów włoskich
- 55 g rodzynków lub sułtanek
- 2 małe jabłka deserowe
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 100 g rukoli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Posmarować steki oliwą i oprószyć pieprzem. Rozgrzać mocno rowkowaną patelnię grillową lub patelnię teflonową na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić steki i smażyć po 3 minuty z każdej strony, żeby były średnio krwiste lub po 4 minuty, jeśli wolimy średnio wypieczone. Czasy te odnoszą się do steków o grubości 2 cm. Wyjąć steki z patelni i odstawić przynajmniej na 15 minut, żeby ostygły.
- Przygotować sos, starannie ucierając w miseczce musztardę, majonez i jogurt.
- Włożyć rzodkiewki, marchewkę, żółtą paprykę, seler naciowy, cebulkę dymkę, orzechy włoskie oraz rodzynki lub sułtanki do dużej miski. Przekroić jabłka na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki długości 2 cm i wymieszać z sokiem cytrynowym. Wrzucić do miski, dodać połowę sosu i wymieszać, by pokryły się nim wszystkie warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ułożyć rukolę na 4 talerzach i otoczyć sałatką jabłkowo-warzywną. Pokroić steki na cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Polać resztą sosu lub podać go w sosjerce.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
45 minut