Składniki:
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 180 g sera gorgonzola lub innego błękitnego sera pleśniowego, pokruszonego
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- 5 główek cykorii
- 125 g prażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych
Przygotowanie:
- Przygotować nadzienie: wymieszać jabłka z serem gorgonzola, selerem naciowym, majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
- Poodrywać pojedyncze listki cykorii, umyć je i osuszyć, potrząsając. Ułożyć liście na talerzu tworząc wachlarz. Nakładać łyżką nadzienie i posypać prażonymi orzechami.
Porcja dla:
20 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
15 minut