w

Cykoria nadziewana jabłkiem, serem gorgonzola i orzechami laskowymi

Doskonała przekąska na Sylwestra lub inne imprezy. Przepis dostałam na ostatnim Sylwestrze i teraz zawsze przygotowuję tę cykorię gdy idę do znajomych na przyjęcie. Z tego przepisu wychodzą 2 duże talerze przekąsek.

Składniki:

  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 180 g sera gorgonzola lub innego błękitnego sera pleśniowego, pokruszonego
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • 5 główek cykorii
  • 125 g prażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych

Przygotowanie:

  • Przygotować nadzienie: wymieszać jabłka z serem gorgonzola, selerem naciowym, majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
  • Poodrywać pojedyncze listki cykorii, umyć je i osuszyć, potrząsając. Ułożyć liście na talerzu tworząc wachlarz. Nakładać łyżką nadzienie i posypać prażonymi orzechami.

Porcja dla:

20 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (945 głosów)