w

Sałatka imieninowa

Ta sałatka zawsze zachwyca różnorodnością kolorów i smaków, a to dzięki 4 rodzajom sosów, które zawsze stawiam obok do wyboru – majonez, sos tatarski, oliwa lub ocet winny. Wszyscy goście są zachwyceni!

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 4 ogórki
  • 3 cebule
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 pęczki szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Pomidory i ogórki pokroić w półplasterki. Cebulę w kostkę, a paprykę w paski. Szczypiorek drobno posiekać.
  • W dużej szklanej salaterce (najlepiej w kształcie walca) układać warzywa warstwami – pomiodory, cebula, papryka, cebula, ogórki, pomidory, cebula, papryka. Każdą warstwę lekko oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu posypać pokruszonym serem i koperkiem.
  • Doooła salaterki ustawić sosjerki lub miseczki z majonezem, sosem tatarskim, oliwą i octem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (873 głosów)