w

Sałatka z czarną fasolą i kukurydzą

To bardzo kolorowa sałatka z dressingiem na bazie limonki. Zamiast czarnej fasoli można użyć czerwonej fasoli kidney.

Składniki:

  • 1/3 szklanki (80 ml) świeżego soku z limonki
  • 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
  • 2 puszki (po 400 g) czarnej fasoli, odcedzonej i przepłukanej

Przygotowanie:

  • Do małego słoika wlać sok z limonki, dodać oliwę, czosnek, sól i pieprz cayenne. Zakręcić słoik i potrząsać mocno, aż sos się dobrze wymiesza.
  • W dużej misce wymieszać fasolę z kukurydzą, awokado, papryką, pomidorami, cebulką i szczypiorkiem. Potrząsnąć raz jeszcze dressingiem i polać nim sałatkę. Wymieszać i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (859 głosów)