Składniki:
- 225 g nieugotowanego trójkolorowego makaronu świderki
- 170 g ostrej kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 170 g sera provolone pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 1 mały ogórek pokrojony w cienkie plasterki
- 110 g (3/4 szklanki) posiekanej zielonej papryki
- 110 g (3/4 szklanki) posiekanej czerwonej papryki
- 170 g czarnych oliwek bez pestek
- 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, a następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą.
- W dużej misce wymieszać ostudzony makaron z kiełbasą, serem, czerwoną cebulą, ogórkiem, zieloną papryką, czerwoną papryką, oliwkami, natką pietruszki i parmezanem.
- W słoiku z pokrywką, wymieszać oliwę z octem, czosnkiem, bazylią, oregano, gorczycą, solą i pieprzem. Zakręcić wieczko na słoiku i potrząsając nim dobrze wymieszać sos.
- Wlać sos do makaronu i dobrze wymieszać, aby pokrył składniki. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
35 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
525 minut