w

Sałatka makaronowa z vinaigrettem domowej roboty

Sałatka z makaronem pełna warzyw, sera i przypraw. Bardzo smaczna i uniwersalna, a do tego można ją przygotować na długo przed podaniem.

Składniki:

  • 225 g nieugotowanego trójkolorowego makaronu świderki
  • 170 g ostrej kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 170 g sera provolone pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mały ogórek pokrojony w cienkie plasterki
  • 110 g (3/4 szklanki) posiekanej zielonej papryki
  • 110 g (3/4 szklanki) posiekanej czerwonej papryki
  • 170 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, a następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą.
  • W dużej misce wymieszać ostudzony makaron z kiełbasą, serem, czerwoną cebulą, ogórkiem, zieloną papryką, czerwoną papryką, oliwkami, natką pietruszki i parmezanem.
  • W słoiku z pokrywką, wymieszać oliwę z octem, czosnkiem, bazylią, oregano, gorczycą, solą i pieprzem. Zakręcić wieczko na słoiku i potrząsając nim dobrze wymieszać sos.
  • Wlać sos do makaronu i dobrze wymieszać, aby pokrył składniki. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

525 minut


Średnia 5 / 5 (1480 głosów)