Składniki:
- 450 g małych młodych ziemniaków
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
- 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- gałązki natki pietruszki, do przybrania
Przygotowanie:
- Przekroić większe ziemniaki na połówki. Włożyć wszystkie do rondla, zalać wrzątkiem i doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Przygotować sos: wymieszać olej, ocet, czosnek, cukier, sól i pieprz.
- Odlać ziemniaki i przełożyć do salaterki. Dodać orzechy włoskie, seler naciowy, cebulkę dymkę i posiekaną natkę pietruszki. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić sałatkę, by lekko przestygła. Podawać udekorowaną natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut