w

Sałatka ziemniaczana na ciepło

Potrawa ta to połączenie delikatnych młodych ziemniaków gotowanych w mundurkach z chrupiącym selerem naciowym, orzechami włoskimi i dymkami w sosie orzechowym. Jest bardzo smaczna i może zastąpić sałatki z ziemniaków w kremowych sosach majonezowych. Doskonały dodatek do zimnych mięs lub ryb, mięsa i warzyw z rusztu.

Składniki:

  • 450 g małych młodych ziemniaków
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
  • 6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • gałązki natki pietruszki, do przybrania

Przygotowanie:

  • Przekroić większe ziemniaki na połówki. Włożyć wszystkie do rondla, zalać wrzątkiem i doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 15-20 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Przygotować sos: wymieszać olej, ocet, czosnek, cukier, sól i pieprz.
  • Odlać ziemniaki i przełożyć do salaterki. Dodać orzechy włoskie, seler naciowy, cebulkę dymkę i posiekaną natkę pietruszki. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić sałatkę, by lekko przestygła. Podawać udekorowaną natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1144 głosów)