w

Sałatka z Bliskiego Wschodu

Jest to wersja kolorowej, chrupiącej sałatki, bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie, zwanej fattoush. W naszym przepisie dodaliśmy tuńczyka, aby wzbogacić smak i zwiększyć zawartość białka. Chlebki pitta muszą być opieczone i chrupiące, żeby nie rozmiękły, kiedy zmieszamy je z pozostałymi składnikami.

Składniki:

  • 4 chlebki pitta (ok. 55 g każdy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z 1 cytryny
  • 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
  • 340 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
  • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

  • Mocno rozgrzać grill. Położyć na nim chlebki pitta na kilka chwil, aż się odgrzeją i lekko napęcznieją. Delikatnie rozciąć je i otworzyć jak książkę. Położyć z powrotem na grillu i opiekać 2–3 minuty z każdej strony, dopóki nie będą lekko brązowe i chrupiące. Porwać je na kawałki wielkości kęsa i odłożyć.
  • Wymieszać oliwę z oliwek i sok z cytryny w dużej salaterce, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić cebulki dymki, pomidory, kawałki ogórka i tuńczyka. Delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki pokryły się równomiernie oliwą.
  • Dodać natkę pietruszki, kolendrę, miętę i kawałki chlebka pitta, szybko wymieszać i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1215 głosów)