Składniki:
- 4 chlebki pitta (ok. 55 g każdy)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z 1 cytryny
- 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
- 340 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
- ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
- Mocno rozgrzać grill. Położyć na nim chlebki pitta na kilka chwil, aż się odgrzeją i lekko napęcznieją. Delikatnie rozciąć je i otworzyć jak książkę. Położyć z powrotem na grillu i opiekać 2–3 minuty z każdej strony, dopóki nie będą lekko brązowe i chrupiące. Porwać je na kawałki wielkości kęsa i odłożyć.
- Wymieszać oliwę z oliwek i sok z cytryny w dużej salaterce, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić cebulki dymki, pomidory, kawałki ogórka i tuńczyka. Delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki pokryły się równomiernie oliwą.
- Dodać natkę pietruszki, kolendrę, miętę i kawałki chlebka pitta, szybko wymieszać i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut