Składniki:
- 1,5 kg zielonych, twardych pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 l wody
- 2 łyżki soli
- 7 łyżek cukru
- 4 liście laurowe
- pieprz
- ziele angielskie
Przygotowanie:
- Pomidory dokładnie wymyć, pokroić w dość grube plastry.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Cebulę i pomidory lekko osolić i ostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu. Odcedzić.
- Z wody, oleju, octu, pieprzu, ziela angielskiego, listków laurowych i cukru przygotować zalewę i zagotować ją.
- Pomidory z cebulą wkładać do słoików i zalewać ciepłą, ale nie nie gorącą zalewą.
- Pasteryzować 10 minut.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
275 minut