w

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

Prosty przepis na wykonanie pysznej winnej sałatki z zielonych pomidorów w zalewie. Pyszna na zimę – polecam!

Składniki:

  • 1,5 kg zielonych, twardych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 7 łyżek cukru
  • 4 liście laurowe
  • pieprz
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

  • Pomidory dokładnie wymyć, pokroić w dość grube plastry.
  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Cebulę i pomidory lekko osolić i ostawić na 4 godziny w chłodnym miejscu. Odcedzić.
  • Z wody, oleju, octu, pieprzu, ziela angielskiego, listków laurowych i cukru przygotować zalewę i zagotować ją.
  • Pomidory z cebulą wkładać do słoików i zalewać ciepłą, ale nie nie gorącą zalewą.
  • Pasteryzować 10 minut.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

275 minut


Średnia 5 / 5 (1023 głosów)