w

Sałatka paprykowo-pieczarkowa

Słodko-kwaśna sałatka a papryki i pieczarek, z dodatkiem cebuli. Sprawdza się jako dodatek do grillowanych mięs.

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 450 dkg pieczarek

Przygotowanie:

  • Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie paski.
  • Cebulę obrać, poszatkować w w piórka i przelać wrzątkiem.
  • Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w paski i zblanszować (około 2 minuty).
  • Pokrojone warzywa gotować w małej ilości wody przez około 15 minut, odcedzić.
  • Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, solą i cukrem.
  • Gorące warzywa przekładać do wyparzonych słoików zalać zalewą i szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

45 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (914 głosów)