Składniki:
- 0,5 kg marchwi
- 10 kg białej kapusty
- 3 łyżki soli
- 2 czerwone papryczki chilli
- 5 kg podłużnej żółtej papryki (można użyć też innych kolorów)
- 750 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 opakowania pieprzu mielonego
- 20 ząbków czosnku
Przygotowanie:
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę obierać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i poszatkować. Poszatkowaną kapustę posolić i odstawić na 30-40 minut.
- Papryczki chilli umyć, oczyścić z nasionek i pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę odcisnąć z soku i wymieszać z marchewką, papryczką chilli, olejem i pieprzem.
- Podłużne papryki umyć, odkroić wierzch i usunąć gniazda nasienne. Papryki nadziewać farszem z kapusty i układać ciasno w dużych słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 obrane ząbki czosnku.
- Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Lekko ostudzić i zalewać słoiki z papryką, na wierzch wlewać po łyżce oleju.
- Słoiki zakręcać i pasteryzować 25-30 min.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
60 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
120 minut