w

Marynowana faszerowana papryka

Podane w przepisie porcje są dość spore, ale nie będziecie żałować, że zrobiłyście większe zapasy nadziewanej papryki na zimę.

Składniki:

  • 0,5 kg marchwi
  • 10 kg białej kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 5 kg podłużnej żółtej papryki (można użyć też innych kolorów)
  • 750 ml oleju słonecznikowego
  • 1/2 opakowania pieprzu mielonego
  • 20 ząbków czosnku

Przygotowanie:

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę obierać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i poszatkować. Poszatkowaną kapustę posolić i odstawić na 30-40 minut.
  • Papryczki chilli umyć, oczyścić z nasionek i pokroić w drobną kostkę.
  • Kapustę odcisnąć z soku i wymieszać z marchewką, papryczką chilli, olejem i pieprzem.
  • Podłużne papryki umyć, odkroić wierzch i usunąć gniazda nasienne. Papryki nadziewać farszem z kapusty i układać ciasno w dużych słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 obrane ząbki czosnku.
  • Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Lekko ostudzić i zalewać słoiki z papryką, na wierzch wlewać po łyżce oleju.
  • Słoiki zakręcać i pasteryzować 25-30 min.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

60 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

120 minut


Średnia 5 / 5 (1458 głosów)