w

Sałatka na zimę z czerwonej kapusty

Modra kapusta z jabłkiem i cebulą jest jednym z moich ulubionych dodatków do pieczonych mięs. Taka sałatka na zimę to genialny pomysł!

Składniki:

  • 4 cebule
  • sól
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 4 jabłka (kwaskowe)

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 30 minut. Kiedy zmięknie lekko odcisnąć sok.
  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, wykroić głąb i poszatkować. Poszatkowaną kapustę sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
  • Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Przygotować zalewę: wodę zagotować z cukrem, octem i solą, na końcu dodać olej.
  • Składniki sałatki wymieszać ze sobą, zalać zalewą, gotować przez 5 minut i przekładać do słoiczków.
  • Pasteryzować przez 5 minut.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1000 głosów)