Składniki:
- 4 cebule
- sól
- 1 główka czerwonej kapusty
- 4 jabłka (kwaskowe)
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 30 minut. Kiedy zmięknie lekko odcisnąć sok.
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, wykroić głąb i poszatkować. Poszatkowaną kapustę sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
- Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Przygotować zalewę: wodę zagotować z cukrem, octem i solą, na końcu dodać olej.
- Składniki sałatki wymieszać ze sobą, zalać zalewą, gotować przez 5 minut i przekładać do słoiczków.
- Pasteryzować przez 5 minut.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
70 minut