w

Sałatka z mozzarelli i roszponki

Najlepsza z najlepszych sałatka-przystawka do grillowanych karkówek. Zawsze znajdzie się na moim stole podczas wizyty gości.

Składniki:

  • 2 kule sera mozzarella
  • 4 pomidory
  • 3 garści roszponki
  • garść świeżych listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ser pokroić na plastry.
  • Bazylię wymyć i część listków posiekać a część pozostawić do dekoracji sałatki.
  • Pomidory wymyć i pokroić na plastry.
  • Roszponkę wypłukać. Ułożyć na talerzu i na niej dekoracyjnie, naprzemiennie układać mozzarellę i pomidora.
  • Oliwę wymieszać z musztardą, wyduszonym praską czosnkiem, solą i pieprzem – skropić sosem całość sałatki na 5 minut przed podaniem.
  • Udekorować bazylią.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:


10 minut

Całkowity czas:


10 minut


Średnia 5 / 5 (1350 głosów)