Składniki:
- 2 kule sera mozzarella
- 4 pomidory
- 3 garści roszponki
- garść świeżych listków bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ser pokroić na plastry.
- Bazylię wymyć i część listków posiekać a część pozostawić do dekoracji sałatki.
- Pomidory wymyć i pokroić na plastry.
- Roszponkę wypłukać. Ułożyć na talerzu i na niej dekoracyjnie, naprzemiennie układać mozzarellę i pomidora.
- Oliwę wymieszać z musztardą, wyduszonym praską czosnkiem, solą i pieprzem – skropić sosem całość sałatki na 5 minut przed podaniem.
- Udekorować bazylią.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas:
10 minut