w

Sałatka z kurczakiem i daktylami w sosie miętowym

Mieszanka ziaren, daktyle i czosnek nadają nie tylko smak, lecz również ciekawą konsystencję pieczonemu kurczakowi i zielonej sałacie z sosem miętowo-jogurtowym. Najlepiej podawać z podpłomykami lub bagietką.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka, (ok. 125 g każdy)
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżeczka mielonego kwiatu muszkatołowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 sałata rzymska lub lodowa, porwana na kawałki
  • 150 g rukoli

Przygotowanie:

  • Rozgrzać mocno piekarnik na funkcji grill. Włożyć piersi do naczynia żaroodpornego. Posypać odrobiną soli i pieprzu, czosnkiem i kwiatem muszkatołowym. Skropić oliwą i starannie obtoczyć mięso w tej marynacie.
  • Piec przez 10 minut, przewrócić mięso raz na drugą stronę. Filety powinny przyrumienić się ładnie z obu stron. Sprawdzić czy wypływający sok jest przezroczysty, natomiast mięso białe, a nie różowe. .
  • Wymieszać sałatę z rukolą, dymką i sercami karczochów, w czasie gdy kurczak się piecze. Nałożyć sałatkę na 4 duże talerze. Wymieszać jogurt z miętą i odstawić.
  • Przewrócić piersi na drugą stronę i posypać ziarnami, przycisnąć je do mięsa grzbietem łyżki. Piec przez 10–20 sekund, żeby podgrzać i nieco uprażyć ziarna. Dodać daktyle i wymieszać je z sosem.
  • Pokroić mięso w plastry i ułożyć na sałatce wraz z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać danie, przybrane listkami świeżej mięty.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1573 głosów)