w

Włoska sałatka chlebowa

W tym uwspółcześnionym przepisie na sałatkę panzanella, grzanki z chleba wiejskiego doprawia się sokiem z pomidorów, świeżą bazylią i kaparami. To najprostsze letnie danie, jakie można sobie wyobrazić.

Składniki:

  • ¾ bochenka chleba wiejskiego sprzed 1–2 dni, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
  • 1 żółta papryka, pokrojona na kawałki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • ½ łyżeczki drobnego cukru

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć kawałki chleba na ⅔ powierzchni dużej blachy. Obtoczyć kawałki papryki w łyżce oliwy i ułożyć w jednej warstwie na wolnej powierzchni blachy. Piec przez 20 minut, aż chleb i papryka się przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
  • Wlać resztę oliwy do dużej salaterki. Utrzeć z octem, cukrem i odrobiną czarnego pieprzu. Wrzucić krążki cebuli i obtoczyć w dressingu. Dodać pomidory i kapary. Wymieszać.
  • Dodać kawałki chleba i paprykę do sałatki. Posypać bazylią i starannie wymieszać. Wstawić do lodówki i schłodzić. Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki, odsączyć kulki mozzarelli i ułożyć je na sałatce.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1290 głosów)