Składniki:
- ¾ bochenka chleba wiejskiego sprzed 1–2 dni, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
- 1 żółta papryka, pokrojona na kawałki
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- ½ łyżeczki drobnego cukru
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ułożyć kawałki chleba na ⅔ powierzchni dużej blachy. Obtoczyć kawałki papryki w łyżce oliwy i ułożyć w jednej warstwie na wolnej powierzchni blachy. Piec przez 20 minut, aż chleb i papryka się przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
- Wlać resztę oliwy do dużej salaterki. Utrzeć z octem, cukrem i odrobiną czarnego pieprzu. Wrzucić krążki cebuli i obtoczyć w dressingu. Dodać pomidory i kapary. Wymieszać.
- Dodać kawałki chleba i paprykę do sałatki. Posypać bazylią i starannie wymieszać. Wstawić do lodówki i schłodzić. Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki, odsączyć kulki mozzarelli i ułożyć je na sałatce.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut