w

Włoska sałatka z białą fasolą

Pyszna, zdrowa i sycąca sałatka z kuchni włoskiej. Fasola, pomidory, ser, oliwki i rukola w balasmicznym vinaigrette z dodatkiem oregano. Pycha!

Składniki:

  • 2 puszki fasoli cannellini, odsączonej z zalewy
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
  • 100 g oliwek kalamata
  • 200 g rukoli

Przygotowanie:

  • W salaterce wymieszać fasolę z cebulą, pomidorami, serem i oliwkami. Rukolę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach.
  • Składniki na sos umieścić w szczelnie zamkniętym słoiczku. Energicznie potrząsać, aby połączyły się na jednolity sos.
  • Na talerze z rukolą nakładać sałatkę i skropić sosem. Podawać z pieczywem czosnkowym.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1038 głosów)