Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 garści rukoli
- 2 plastry suszonego pomidora z zalewy
- 1 awokado
Przygotowanie:
- Sałaty umyć i dokładnie osuszyć, sałatę lodową pokroić w paski.
- Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w cieniutkie paseczki.
- Sałatę lodową, rukolę i pocięte w paski pomidory wymieszać ze sobą w dużej misce i rozłożyć równomiernie na dwa talerze.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i dużą łyżką delikatnie wyjąć miąższ. Awokado pokroić w cienkie paski i ułożyć na sałacie.
- Przygotować sos: oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz wlać do małego słoiczka, zakręcić i dobrze wymieszać.
- Gotowym sosem polać sałatę z awokado. Podawać od razu po przygotowaniu.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut