w

Sałatka z pikantnym kurczakiem i mango

Oto doskonała propozycja na odświeżający letni lunch. Łączy ona warzywa, owoce i aromat curry ze smakami typowymi dla kuchni południowo-wschodniej Azji: pikantną tajską pastą curry oraz soczystymi kawałkami świeżego mango.

Składniki:

  • 50 g niesolonych nerkowców
  • 4 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
  • 2 łyżki dietetycznego majonezu
  • 2 łyżeczki sosu chutney z mango
  • ½ łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 15 g imbiru w syropie, posiekanego

Przygotowanie:

  • Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Rozsypać orzechy nerkowca na blasze do pieczenia, a następnie wstawić pod opiekacz na kilka minut, aż zrumienią się na złoto. Kiedy ostygną, grubo je posiekać i odstawić. (Można je też uprażyć na suchej patelni.)
  • Przygotować sos w dużym naczyniu: wymieszać jogurt, majonez, sos chutney, przecier pomidorowy, pastę curry, imbir i skórkę z limonki.
  • Dodać mięso, selera naciowego oraz suszone morele do naczynia z sosem i lekko wstrząsnąć, aby składniki pokryły się sosem.
  • Rozłożyć rukolę i plasterki mango na półmisku, ułożyć na nich sałatkę z sosem. Podawać posypane posiekanymi prażonymi orzechami nerkowca.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1270 głosów)