Składniki:
- 50 g niesolonych nerkowców
- 4 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
- 2 łyżki dietetycznego majonezu
- 2 łyżeczki sosu chutney z mango
- ½ łyżeczki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki czerwonej pasty curry
- 15 g imbiru w syropie, posiekanego
Przygotowanie:
- Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Rozsypać orzechy nerkowca na blasze do pieczenia, a następnie wstawić pod opiekacz na kilka minut, aż zrumienią się na złoto. Kiedy ostygną, grubo je posiekać i odstawić. (Można je też uprażyć na suchej patelni.)
- Przygotować sos w dużym naczyniu: wymieszać jogurt, majonez, sos chutney, przecier pomidorowy, pastę curry, imbir i skórkę z limonki.
- Dodać mięso, selera naciowego oraz suszone morele do naczynia z sosem i lekko wstrząsnąć, aby składniki pokryły się sosem.
- Rozłożyć rukolę i plasterki mango na półmisku, ułożyć na nich sałatkę z sosem. Podawać posypane posiekanymi prażonymi orzechami nerkowca.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Całkowity czas:
25 minut