w

Sałatka z młodych ziemniaczków

Pyszna, letnia sałatka, z młodych ziemniaków, z sosem jogurtowo-majonezowym, czosnkiem, ogórkiem i szczypiorkiem. Świeża, doskonała do obiadu lub do grilla.

Składniki:

  • 900 g młodych ziemniaczków, wyszorowanych
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • kilka kropel octu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • Gotować ziemniaki przez ok. 10 minut w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Postawić na małym ogniu i chwilę podgrzewać, lekko podrzucając garnkiem, aby z ziemniaków odparował nadmiar wilgoci. Przełożyć do dużej miski i odstawić na 5 minut aby trochę przestygły.
  • Polać ziemniaki winem i skropić lekko octem. Oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać i odstawić aby całkowicie wystygły.
  • W tym czasie wymieszać czosnek z majonezem i jogurtem.
  • Gdy ziemniaki już całkowicie wystygną, dodać ogórek, szczypiorek, koperek i estragon. Dodać sos jogurtowy i delikatnie wymieszać.
  • Sałatkę podawać schłodzoną, udekorowaną listkami estragonu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1293 głosów)