Składniki:
- 900 g młodych ziemniaczków, wyszorowanych
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- kilka kropel octu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Gotować ziemniaki przez ok. 10 minut w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Postawić na małym ogniu i chwilę podgrzewać, lekko podrzucając garnkiem, aby z ziemniaków odparował nadmiar wilgoci. Przełożyć do dużej miski i odstawić na 5 minut aby trochę przestygły.
- Polać ziemniaki winem i skropić lekko octem. Oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać i odstawić aby całkowicie wystygły.
- W tym czasie wymieszać czosnek z majonezem i jogurtem.
- Gdy ziemniaki już całkowicie wystygną, dodać ogórek, szczypiorek, koperek i estragon. Dodać sos jogurtowy i delikatnie wymieszać.
- Sałatkę podawać schłodzoną, udekorowaną listkami estragonu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
55 minut