Składniki:
- 675 g chudej karkówki wołowej, okrojonej z tłuszczu
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1 duży liść laurowy
- 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 10 ziaren czarnego pieprzu, lekko zmiażdżonych
- 250 g pora, pokrojonego w plasterki
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona na kawałki
- 300 g drobnych, młodych ziemniaków, oskrobanych
- 12 małych szalotek
- 300 g młodej, drobnej rzepy
- 300 g młodej, drobnej marchewki
- 150 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
- sól i pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki, do przybrania
Przygotowanie:
- Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wlać około 1,5 l zimnej wody, tak, by w całości pokryła mięso. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, w razie potrzeby zbierając z wierzchu szumowiny.
- Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na maleńki. Włożyć tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, czosnek i ziarna pieprzu do torebki z gazy, zawiązać ją i włożyć do naczynia żaroodpornego razem z porem i selerem naciowym. Gotować w na wpół przykrytym naczyniu 1¾–2 godziny, w razie potrzeby zbierając z wierzchu szumowiny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie – sprawdzić, nakłuwając czubkiem ostrego noża.
- Przygotować sałatkę. Włożyć do miski buraki, cebulkę dymkę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki.
- Rozgrzać nieco piekarnik. Kiedy mięso będzie gotowe, przełożyć je do brytfanny, używając 2 dużych łyżek. Zalać wywarem tak, żeby całkowicie pokrył mięso, a następnie szczelnie przykryć brytfannę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika, żeby nie wystygło.
- Wyjąć z naczynia żaroodpornego torebkę z ziołami i wyrzucić. Włożyć do naczynia ziemniaki i szalotkę oraz ½ łyżeczki soli. Zwiększyć ogień i dusić 5 minut. Dodać rzepę i marchewkę. Dusić jeszcze 15 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Przełożyć łyżką cedzakową do brytfanny z mięsem.
- Wrzucić kapustę do wywaru w naczyniu żaroodpornym i dusić ją na małym ogniu około 3 minut, aż zmięknie. Wyjąć łyżką cedzakową i dodać do pozostałych warzyw.
- Pokroić mięso w plastry w poprzek włókien i rozłożyć je na talerzach do zupy lub talerzach z uniesionymi krawędziami. Ułożyć na wierzchu warzywa i polać wywarem. Posypać natką pietruszki i podawać z sałatką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
150 minut
Całkowity czas:
175 minut