w

Sałatka ze świeżym szpinakiem i bekonem

Pyszna sałatka z lekkim sosem z oliwy i cytryny, z dodatkiem czosnku. Dzięki temu smaki głównych składników pozostają wyraziste! Wspaniała jako dodatek do dań lub lekki lunch.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 plasterków bekonu
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula, posiekana

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
  • Na patelni na średnim ogniu podsmażyć bekon, aż będzie równomiernie rumiany. Odsączyć z tłuszczu, rozdrobnić i odłożyć na bok.
  • W misce wymieszać szpinak z cebulą, pokrojonymi jajkami i bekonem.
  • Sos:

  • W miseczce wymieszać składniki na sos. Polać sałatkę i wymieszać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (759 głosów)