w

Sałatka z awokado i gorgonzoli

Wykwintna sałatka na wyjątkowe okazje. Można użyć dowolnej sałaty – roszponka, rukola czy endywia smakują tu wyśmienicie!

Składniki:

  • 500 g mieszanki różnych sałat (roszponka, rukola, endywia)
  • 2 awokado
  • 150 g sera gorgonzola, pokruszonego
  • 100 g migdałów, posiekanych
  • 200 g winogron
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki świeżego oregano
  • szczypta majeranku
  • szczypta lubczyku

Przygotowanie:

  • Sałatę opłukać i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki i włożyć do salaterki.
  • Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, a miąższ wydrążyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na sałatcie. Dodać ser i migdały, posypać winogronami.
  • W rondelku zagotować wszystkie składniki na sos, gorącym polać sałatkę i posypać ziołami. Od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

03 minut

Całkowity czas:

23 minut


Średnia 5 / 5 (982 głosów)