w

Sałatka z kiszonej kapusty

Za każdym razem, gdy robię tę sałatkę, myślę o prababci, bo to właśnie ona przygotowywała ją zawsze na rodzinne spotkania. Jest taaaka pyszna! Przed podaniem trzeba ją trochę potrzymać w lodówce, żeby smaki się dobrze połączyły. Naprawdę warto na nią nieco poczekać.

Składniki:

  • 1 kg odsączonej kiszonej kapusty
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 posiekane łodyżki selera naciowego
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 duża marchew, starta na wiórki

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać kiszoną kapustę z cebulą, selerem, zieloną papryką, marchewką, marynowaną papryką i gorczycą. Odstawić.
  • W małym rondelku wymieszać olej z octem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
  • Zalać sałatkę przyrządzonym sosem, przykryć i wstawić do lodówki. Podawać po dwóch dniach przechowywania w lodówce.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

2910 minut


Średnia 5 / 5 (856 głosów)