w

Sałatka ziemniaczana z chrzanem

Bardzo prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki w sosie śmietanowo-chrzanowym.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie przez 20 minut, aż będą miękkie. Przestudzić i pokroić w dużą kostkę.
  • Fasolkę zblanszować we wrzątku (gotować przez 2 minuty) lub mikrofalować przez kilka minut. Przekroić na pół lub na 3 części.
  • Śmietanę wymieszać z chrzanem.
  • Ziemniaki wymieszać z fasolką, cebulką, natką. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną z chrzanem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (976 głosów)