w

Sałatka z selera

Robię tę sałatkę przez całą zimę. Można przygotować jej całą wielką michę, bo świetnie się przechowuje w lodówce. Właściwie to z każdym dniem smakuje lepiej.

Składniki:

  • 500 g selera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

  • Seler umyć i gotować przez około 45 minut, aż będzie miękki. Jeśli chcesz go ugotować szybciej – przekrój go na pół – skraca to o połowę czas gotowania.
  • Przygotować sos mieszając 2 łyżki soku z cytryny z 1 łyżką białego octu winnego, 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem (świetnie pasuje też sól cytrynowa!).
  • Seler ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z sosem i posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (952 głosów)