Składniki:
- 500 g selera
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka białego octu winnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Seler umyć i gotować przez około 45 minut, aż będzie miękki. Jeśli chcesz go ugotować szybciej – przekrój go na pół – skraca to o połowę czas gotowania.
- Przygotować sos mieszając 2 łyżki soku z cytryny z 1 łyżką białego octu winnego, 3 łyżkami oleju, solą i pieprzem (świetnie pasuje też sól cytrynowa!).
- Seler ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z sosem i posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut