w

Sałatka z gotowanej czerwonej kapusty

Lekka sałatka do obiadu. Czerwoną kapustę najpierw chwilę obgotowuję, a następnie dodaję do niej jabłko i pora. Szybko i smacznie!

Składniki:

  • 1/2 kg czerwonej kapusty
  • 2 duże jabłka
  • 1 por
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Kapustę cienko poszatkować i ugotować na półmiękko w małej ilości wody. Odcedzić i przestudzić.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Pora oczyścić, opłukać i drobno posiekać. Wymieszać kapustę z jabłkami i porem. Oprószyć solą i pieprzem, dodać olej, cukier, sok z cytryny i pietruszkę, wymieszać. Smacznego!

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (822 głosów)