w

Sałatka z gotowanych warzyw

Smaczna sałatka z cukinią, fasolką szparagową i brokułami w majonezowo-sojowym sosie. Polecam solo lub jako dodatek do dań.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 brokuł
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

  • Cukinię umyć i pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1 litr wody z łyżeczką soli i cukru. Wrzucić cukinię i gotować przez 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą, odsączyć i skropić cytryną.
  • Fasolkę ugotować w wywarze po cukinii. Powinna być miękka, ale wciąż jędrna. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukinią.
  • Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w tym samym wywarze (później ten wywar warto wykorzystać do zupy). Brokuły przelać zimną wodą, odsączyć i dodać do pozostałych warzyw.
  • Składniki dressingu wymieszać na jednolity sos.
  • Jajka pokroić na ćwiartki ułożyć na talerzu, obok nakładać sałatkę a całość polać sosem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1354 głosów)