Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 brokuł
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
- Cukinię umyć i pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1 litr wody z łyżeczką soli i cukru. Wrzucić cukinię i gotować przez 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą, odsączyć i skropić cytryną.
- Fasolkę ugotować w wywarze po cukinii. Powinna być miękka, ale wciąż jędrna. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukinią.
- Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w tym samym wywarze (później ten wywar warto wykorzystać do zupy). Brokuły przelać zimną wodą, odsączyć i dodać do pozostałych warzyw.
- Składniki dressingu wymieszać na jednolity sos.
- Jajka pokroić na ćwiartki ułożyć na talerzu, obok nakładać sałatkę a całość polać sosem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut