w

Sałatka typu "gyros"

Bardzo smaczna sałatka, idealnie sprawdza się latem, przy spotkaniach na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • czerwona papryka w proszku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

  • Wymieszać składniki na zalewę. Kurczaka pokroić w kostkę, zalać zalewą i odstawić do lodówki na jakieś 30 minut.
  • Wymieszać wszystkie składniki na sos.
  • Mięso usmażyć nie dodając już żadnego tłuszczu. Ostudzić, a następnie wsypać na dno przezroczystego, wyższego naczynia lub miski.
  • Cebulę pokroić w cienkie talarki i ułożyć na kurczaku (zostawić sobie 5-6 plasterków).
  • Polać ketchupem całą warstwę.
  • Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wysypać równo na ketchup.
  • Kukurydzę odsączyć i rozłożyć na ogórkach.
  • Polać sosem całą warstwę.
  • Kapustę pekińską poszatkować i ułożyć na wierzchu sałatki przyozdabiając czerwoną cebulą.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1357 głosów)