Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 szkl. oleju
- 4 ząbki czosnku
- czerwona papryka w proszku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
- Wymieszać składniki na zalewę. Kurczaka pokroić w kostkę, zalać zalewą i odstawić do lodówki na jakieś 30 minut.
- Wymieszać wszystkie składniki na sos.
- Mięso usmażyć nie dodając już żadnego tłuszczu. Ostudzić, a następnie wsypać na dno przezroczystego, wyższego naczynia lub miski.
- Cebulę pokroić w cienkie talarki i ułożyć na kurczaku (zostawić sobie 5-6 plasterków).
- Polać ketchupem całą warstwę.
- Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i wysypać równo na ketchup.
- Kukurydzę odsączyć i rozłożyć na ogórkach.
- Polać sosem całą warstwę.
- Kapustę pekińską poszatkować i ułożyć na wierzchu sałatki przyozdabiając czerwoną cebulą.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
70 minut