w

Raita

Raita uważana jest za indyjską sałatkę. Jest to po prostu znakomity dip, który można podać z każdym pikantnym daniem!

Składniki:

  • 235 ml (1 szklanka) jogurtu naturalnego
  • 235 ml (1 szklanka) śmietany
  • 3 ogórki oczyszczone z nasion i posiekane
  • 1 pomidor oczyszczony z nasion i posiekany
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Wlać do salaterki jogurt i śmietanę. Dodać kumin, paprykę oraz czosnek, dobrze wymieszać.
  • Dodać ogórki, pomidory i wszystko razem wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (794 głosów)