w

Zielone ogórki z czosnkiem

Świeże zielone ogórki z czosnkiem to przystawka z kuchni chińskiej. Uwielbiam prostotę i oryginalność tej kuchni.

Składniki:

  • 300 g zielonego ogórka szklarniowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie umyć odkroić końcówki i poszatkować w plastry o grubości ok 0,3 cm, ułożyć na talerzu.
  • Pokrojone ogórki posypać solą i cukrem. Po 30 min. pozbyć się wody, która wytworzyła się z warzyw.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Usmażonym na oleju czosnkiem polać zamarynowane wcześniej ogórki.
  • Podawać jako dodatek do głównego dania.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (881 głosów)