w

Prosta sałatka z ryżem

Prosta i tania sałatka, która świetnie smakuje. Najlepiej ryż ugotować dzień wcześniej, bo musi być zimny. Ale można też go ugotować „na świeżo” i po ugotowaniu rozłożyć na desce do krojenia – wtedy szybciej przestygnie.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 200 g ryżu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione

Przygotowanie:

  • Zagotować w garnku 500 ml wody. Dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • W międzyczasie wymieszać majonez z olejem, sokiem z cytryny i miodem. Dodać rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz i curry.
  • Ogórek pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać z sosem majonezowym.
  • Gdy ryż się ugotuje – wystudzić go całkowicie a następnie wymieszać z resztą składników. Udekorować natką pietruszki.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (950 głosów)