Składniki:
- 500 ml wody
- 200 g ryżu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
Przygotowanie:
- Zagotować w garnku 500 ml wody. Dodać ryż i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- W międzyczasie wymieszać majonez z olejem, sokiem z cytryny i miodem. Dodać rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz i curry.
- Ogórek pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać z sosem majonezowym.
- Gdy ryż się ugotuje – wystudzić go całkowicie a następnie wymieszać z resztą składników. Udekorować natką pietruszki.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut