Składniki:
- 250 g ryżu (nieugotowanego)
- 2-3 czerwone i zielone papryki, pokrojone w małą kostkę
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 200 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
- 1 mała puszka (300 g) lub 300 g świeżych mandarynek
Przygotowanie:
- Gotować ryż pod przykryciem w 500 ml wody, na małym ogniu, przez 20 minut. Ryż ma być miękki i ma wchłonąć całą wodę. Odstawić aby ostygł.
- Do zimnego ryżu dodać paprykę, cebulę, szynkę i mandarynki.
- Wymieszać w miseczce majonez z sokiem mandarynkowym, cukrem i sosem sojowym.
- Wymieszać ryż z warzywami z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut