w

Sałatka z ryżem, mandarynką i szynką

Pyszna sałatka na imprezę lub na lunch. Szybko się ją robi jeśli masz ryż ugotowany z poprzedniego dnia. Mandarynki mogą być świeże lub z puszki. Jeśli masz świeże – trzeba z jednej wycisnąć sok.

Składniki:

  • 250 g ryżu (nieugotowanego)
  • 2-3 czerwone i zielone papryki, pokrojone w małą kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 200 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 mała puszka (300 g) lub 300 g świeżych mandarynek

Przygotowanie:

  • Gotować ryż pod przykryciem w 500 ml wody, na małym ogniu, przez 20 minut. Ryż ma być miękki i ma wchłonąć całą wodę. Odstawić aby ostygł.
  • Do zimnego ryżu dodać paprykę, cebulę, szynkę i mandarynki.
  • Wymieszać w miseczce majonez z sokiem mandarynkowym, cukrem i sosem sojowym.
  • Wymieszać ryż z warzywami z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (938 głosów)