Składniki:
- 250 g brązowego ryżu basmati, wypłukanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie krążki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
Przygotowanie:
- Wsypać ryż do dużego rondla lekko osolonego wrzątku. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
- Wlać oliwę do dużej salaterki. Dodać sok z cytryny lub limonki, czosnek, chili, sos sojowy, miód i ocet. Doprawić czarnym pieprzem i starannie wymieszać.
- Wrzucić do salaterki warzywa i orzechy. Wymieszać z sosem.
- Kiedy ryż zrobi się miękki, odsączyć go i wypłukać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć, dodać do sałatki i wymieszać. Podawać na warstwie porwanych na kawałki listków kapusty pekińskiej i szpinaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
70 minut