w

Pikantna indonezyjska sałatka ryżowa

Kiełkująca fasola i niesolone orzechy sprawiają, że ta pikantna sałatka przyjemnie chrupie. Przyrządza się ją bardzo łatwo z brązowego ryżu basmati i warzyw ułożonych na warstwie listków kapusty pekińskiej i młodego szpinaku.

Składniki:

  • 250 g brązowego ryżu basmati, wypłukanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie krążki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

Przygotowanie:

  • Wsypać ryż do dużego rondla lekko osolonego wrzątku. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
  • Wlać oliwę do dużej salaterki. Dodać sok z cytryny lub limonki, czosnek, chili, sos sojowy, miód i ocet. Doprawić czarnym pieprzem i starannie wymieszać.
  • Wrzucić do salaterki warzywa i orzechy. Wymieszać z sosem.
  • Kiedy ryż zrobi się miękki, odsączyć go i wypłukać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć, dodać do sałatki i wymieszać. Podawać na warstwie porwanych na kawałki listków kapusty pekińskiej i szpinaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1151 głosów)