Składniki:
- 250 g dzikiego ryżu
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki marynowanych serc karczochów
Przygotowanie:
- W dużej ilości osolonej wody ugotować ryż, aż będzie miękki (około 35 minut). Przelać zimną wodą i odcedzić.
- Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe. Odstawić do przestudzenia.
- W misce wymieszać ryż z pomidorami, oliwkami i karczochami.
- W osobnej miseczce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem na jednolity sos. Polać sałatkę, wymieszać, posypać pietruszką i orzechami.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut