w

Sałatka z dzikim ryżem

Ta sałatka to moje ostatnie odkrycie! Przepis znalazłam na słoiczku suszonych pomidorów. Pyszna, pełna smaków i kolorów!

Składniki:

  • 250 g dzikiego ryżu
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki marynowanych serc karczochów

Przygotowanie:

  • W dużej ilości osolonej wody ugotować ryż, aż będzie miękki (około 35 minut). Przelać zimną wodą i odcedzić.
  • Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe. Odstawić do przestudzenia.
  • W misce wymieszać ryż z pomidorami, oliwkami i karczochami.
  • W osobnej miseczce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem na jednolity sos. Polać sałatkę, wymieszać, posypać pietruszką i orzechami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (939 głosów)