Składniki:
- 200 g długoziarnistego ryżu
- 300 g marchewki, startej
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wsypać ryż do rondla i zalać dużą ilością wrzątku. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zamieszać i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem przez 10–12 minut, aż ryż zmięknie. Odcedzić.
- W czasie gdy ryż się gotuje, włożyć marchewkę do dużej miski. Dodać sok z pomarańczy, musztardę, oliwę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kurczaka i orzeszki pistacjowe. Wymieszać.
- Dodać ryż do sałatki i lekko wymieszać. Pod wpływem zimnych składników ryż lekko ostygnie, dzięki czemu całość będzie przyjemnie ciepła. Dodać listki roszponki, wymieszać, udekorować cząstkami pomarańczy i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
12 minut
Całkowity czas:
27 minut