Składniki:
- 340 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego ryżu
- 600 ml wrzątku
- 150 g mrożonego, drobnego groszku
- 200 g chudej, gotowanej szynki, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w cienkie paseczki
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
- 1 cykoria, podzielona na listki
- 100 g sałaty radicchio, drobno posiekanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wsypać ryż do rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować około 15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Przełożyć do dużej miski, dodać groszek, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Dodać szynkę, seler, cebulę, natkę pietruszki oraz miętę i wymieszać. Połączyć w miseczce składniki sosu, wlać do sałatki i starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zachować kilka listków cykorii do przybrania, a resztę drobno posiekać. Rozłożyć na talerzach sałatkę ryżową przybraną listkami cykorii oraz sałatę radicchio i posiekaną cykorię.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut