w

Sałatka risi bisi z szynką

Tę pożywną sałatkę ryżową, pełną kruchych warzyw, chudej szynki i świeżych ziół, można z powodzeniem podać jako danie główne. Jest to pyszny, orzeźwiający posiłek, świetny na piknik lub rodzinny obiad w ogrodzie w gorący, letni dzień.

Składniki:

  • 340 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego ryżu
  • 600 ml wrzątku
  • 150 g mrożonego, drobnego groszku
  • 200 g chudej, gotowanej szynki, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w cienkie paseczki
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
  • 1 cykoria, podzielona na listki
  • 100 g sałaty radicchio, drobno posiekanej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wsypać ryż do rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować około 15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Przełożyć do dużej miski, dodać groszek, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Dodać szynkę, seler, cebulę, natkę pietruszki oraz miętę i wymieszać. Połączyć w miseczce składniki sosu, wlać do sałatki i starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Zachować kilka listków cykorii do przybrania, a resztę drobno posiekać. Rozłożyć na talerzach sałatkę ryżową przybraną listkami cykorii oraz sałatę radicchio i posiekaną cykorię.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1513 głosów)