w

Sałatka z zielonych pomidorów

Smaczny sposób na przetwory z zielonych pomidorów. Pomidory z dodatkiem papryki i cebuli, w zalewie octowej z przyprawami.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cebule
  • sól

Przygotowanie:

  • Warzywa pokroić, posolić i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
  • Warzywa odcisnąć. 1/4 szklanki soku wymieszać z 1/4 szklanki wody, octem i pozostałymi składnikami na zalewę. Zagotować.
  • Warzywa układać w słoikach. Zalać wrzącą zalewą.
  • Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

1490 minut


Średnia 5 / 5 (927 głosów)