Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 3 cebule
- sól
Przygotowanie:
- Warzywa pokroić, posolić i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
- Warzywa odcisnąć. 1/4 szklanki soku wymieszać z 1/4 szklanki wody, octem i pozostałymi składnikami na zalewę. Zagotować.
- Warzywa układać w słoikach. Zalać wrzącą zalewą.
- Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
1490 minut