w

Sałatka z pora

Bardzo lubię surówki i sałatki z pora. Jest bogaty w witaminy i minerały, łagodniejszy w smaku niż cebula i doskonale pasuje do wielu dań obiadowych.

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 2 winne jabłka
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łodygi selera naciowego

Przygotowanie:

  • Pora dobrze oczyścić i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki.
  • Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Selera obrać z włókien i pokroić w plasterki. W salaterce wymieszać pora z jabłkiem, marchewką i selerem.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszać. Dodać do sałatki, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (742 głosów)