w

Makaron z sosem z kaczki

Pyszny, słodko-kwaśny sos z piersi kaczki, rabarbaru i pomarańczy doskonale smakuje z makaronem penne lub rigatoni. Do tej prostej, lecz oryginalnej potrawy najlepiej podać świeże, chrupiące warzywa. Kto ją przyrządzi, ten się przekona, że nie potrzeba wielkiej ilości mięsa, żeby powstał pyszny sos do makaronu.

Składniki:

  • 340 g piersi kaczki bez kości
  • 400 g penne lub innych rurek
  • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 225 g rabarbaru, pokrojonego w plasterki
  • 10 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 300 g fasolki jaś lub mamut, pokrojonej w krótkie kawałki
  • 75 g rukwi wodnej
  • 4 pomarańcze, obrane, pokrojone na połówki, a później w plasterki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki marynaty zagotować w rondlu, cały czas mieszając, by cukier się rozpuścił. Przelać do miski i odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie przygotować kaczkę.
  • Usunąć skórę z kaczych piersi i okroić je z tłuszczu. Pokroić w poprzek na cienkie plasterki, a te z kolei w cienkie paseczki. Wrzucić je do marynaty i wymieszać. Przykryć szczelnie i pozostawić w chłodnym miejscu, co najmniej na 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Kiedy wszystko będzie gotowe do przyrządzenia potrawy, wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić i wrzucić z powrotem do rondla. Przykryć i odstawić.
  • Odsączyć kaczkę na sicie ustawionym nad miską, wyciskając z mięsa całą marynatę. Zachować ją na później. Rozgrzać wok lub dużą patelnię na silnym ogniu. Wlać olej, a kiedy się rozgrzeje, smażyć na nim 30 sekund czosnek i imbir. Wrzucić kaczkę i smażyć 3–4 minuty, cały czas mieszajac, aż mi��so mocno się przyrumieni.
  • Dodać rabarbar i cebulkę dymkę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć, mieszając, około 2 minut, aż rabarbar zrobi się miękki.
  • Wlać zachowaną marynatę i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka sekund, mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zestawić z ognia. Dodać do makaronu i dokładnie wymieszać.
  • Wrzucić fasolkę do rondla z wrzątkiem i gotować 2 minuty. Odcedzić starannie i lekko przepłukać zimną wodą.
  • Ułożyć rukiew wodną na dużym półmisku lub na osobnych talerzach. Na wierzch wyłożyć gorącą fasolę i plasterki pomarańczy. Przykryć makaronem z kaczką. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

90 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

105 minut


Średnia 5 / 5 (2601 głosów)