Składniki:
- 340 g piersi kaczki bez kości
- 400 g penne lub innych rurek
- 1½ łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 225 g rabarbaru, pokrojonego w plasterki
- 10 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 300 g fasolki jaś lub mamut, pokrojonej w krótkie kawałki
- 75 g rukwi wodnej
- 4 pomarańcze, obrane, pokrojone na połówki, a później w plasterki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty zagotować w rondlu, cały czas mieszając, by cukier się rozpuścił. Przelać do miski i odstawić do ostygnięcia, a w tym czasie przygotować kaczkę.
- Usunąć skórę z kaczych piersi i okroić je z tłuszczu. Pokroić w poprzek na cienkie plasterki, a te z kolei w cienkie paseczki. Wrzucić je do marynaty i wymieszać. Przykryć szczelnie i pozostawić w chłodnym miejscu, co najmniej na 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy wszystko będzie gotowe do przyrządzenia potrawy, wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić i wrzucić z powrotem do rondla. Przykryć i odstawić.
- Odsączyć kaczkę na sicie ustawionym nad miską, wyciskając z mięsa całą marynatę. Zachować ją na później. Rozgrzać wok lub dużą patelnię na silnym ogniu. Wlać olej, a kiedy się rozgrzeje, smażyć na nim 30 sekund czosnek i imbir. Wrzucić kaczkę i smażyć 3–4 minuty, cały czas mieszajac, aż mi��so mocno się przyrumieni.
- Dodać rabarbar i cebulkę dymkę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć, mieszając, około 2 minut, aż rabarbar zrobi się miękki.
- Wlać zachowaną marynatę i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka sekund, mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zestawić z ognia. Dodać do makaronu i dokładnie wymieszać.
- Wrzucić fasolkę do rondla z wrzątkiem i gotować 2 minuty. Odcedzić starannie i lekko przepłukać zimną wodą.
- Ułożyć rukiew wodną na dużym półmisku lub na osobnych talerzach. Na wierzch wyłożyć gorącą fasolę i plasterki pomarańczy. Przykryć makaronem z kaczką. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
90 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
105 minut