w

Sałatka z kapusty z chińskim makaronem

Sałatka ta w niczym nie przypomina powszechnie znanej surówki z kapusty z majonezem „coleslaw”. Z kawałkami kurczaka z grilla może stanowić pełny posiłek.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie zupki chińskiej o smaku kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 175°C.
  • Przyprawę z zupki chińskiej wymieszać z oliwą, octem, cukrem, solą i pieprzem tworząc sos do sałatki.
  • Ziarna sezamu i migdały rozsypać równomiernie na blasze do pieczenia i prażyć w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, aż staną się lekko brązowe.
  • Makaron z zupki chińskiej zmiażdżyć na drobny chrust i wymieszać w dużej misce z poszatkowaną kapustą i dymką. Wlać na to przygotowany sos i dokładnie wymieszać. Posypać prażonymi nasionami sezamu i migdałami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:


15 minut

Czas gotowania:


10 minut

Całkowity czas:


25 minut


Średnia 5 / 5 (1325 głosów)