w

Sałatka ziemniaczana z szynką

Ta sałatka ziemniaczana z jajkami i szynką może być wspaniałym daniem głównym. Smakuje wyśmienicie z sosem tatarskim.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 200 g gotowanej szynki
  • 1 garść drylowanych czarnych oliwek
  • kilka liści sałaty rzymskiej

Przygotowanie:

  • Ugotować jajka na twardo, zalać zimną wodą i ochłodzić. Obrać i 3 z nich drobno posiekać, a czwarte pokroić w plasterki.
  • Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę o boku 2 cm, wrzucić do wrzątku i gotować około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
  • Pokroić łodygi selera w cienkie plasterki, a paprykę na małe kawałki. Drobno posiekać cebulę. Pokroić szynkę w drobną kostkę.
  • Przygotować sos remulada: posiekać drobno korniszony i kapary. Wymieszać dokładnie majonez z musztardą, korniszonami i kaparami, ewentualnie dodać trochę zalewy z korniszonów. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać do sosu ziemniaki, seler, paprykę, cebulę, szynkę, posiekane jajka i oliwki. Delikatnie wymieszać. Wziąć czystą miskę, wyłożyć ją liśćmi sałaty i ułożyć na nich sałatkę. Przystroić plasterkami jajka i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1427 głosów)