Składniki:
- 4 jajka
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 200 g gotowanej szynki
- 1 garść drylowanych czarnych oliwek
- kilka liści sałaty rzymskiej
Przygotowanie:
- Ugotować jajka na twardo, zalać zimną wodą i ochłodzić. Obrać i 3 z nich drobno posiekać, a czwarte pokroić w plasterki.
- Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę o boku 2 cm, wrzucić do wrzątku i gotować około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
- Pokroić łodygi selera w cienkie plasterki, a paprykę na małe kawałki. Drobno posiekać cebulę. Pokroić szynkę w drobną kostkę.
- Przygotować sos remulada: posiekać drobno korniszony i kapary. Wymieszać dokładnie majonez z musztardą, korniszonami i kaparami, ewentualnie dodać trochę zalewy z korniszonów. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać do sosu ziemniaki, seler, paprykę, cebulę, szynkę, posiekane jajka i oliwki. Delikatnie wymieszać. Wziąć czystą miskę, wyłożyć ją liśćmi sałaty i ułożyć na nich sałatkę. Przystroić plasterkami jajka i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
35 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
55 minut