w

Gruszki, rukiew wodna i roquefort

Delikatny dressing orzechowy z makiem będzie świetnym dodatkiem do tej świeżej sałatki, której składniki mają kontrastowe barwy, konsystencje i smak. Aromat orzechów włoskich wzmocnimy, dodając lekko uprażone orzechy. Radzimy podawać tę sałatkę na lunch z razowym pieczywem.

Składniki:

  • 55 g orzechów włoskich
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 duże, dojrzałe gruszki deserowe, najlepiej o czerwonej skórce
  • 115 g rukwi wodnej
  • 115 g sera roquefort, pokruszonego
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Przyrządzić sos. Utrzeć musztardę z octem i pieprzem w salaterce. Nadal ucierając, dodawać stopniowo olej słonecznikowy i olej z orzechów włoskich. Dodać mak. Wymieszać i odstawić na czas przyrządzenia sałatki.
  • Lekko uprażyć orzechy włoskie na małej patelni, często mieszając. Odstawić, żeby ostygły.
  • Wrzucić do salaterki czerwoną cebulę i wymieszać z sosem. Pokroić gruszki na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, ale nie obierać ze skórki. Wrzucić do salaterki i delikatnie wymieszać z sosem, żeby całe się nim pokryły.
  • Dodać rukiew wodną oraz większość sera i orzechów włoskich. Wymieszać delikatnie, posypać resztą sera i orzechów. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1214 głosów)