Składniki:
- 55 g orzechów włoskich
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 duże, dojrzałe gruszki deserowe, najlepiej o czerwonej skórce
- 115 g rukwi wodnej
- 115 g sera roquefort, pokruszonego
- pieprz
Przygotowanie:
- Przyrządzić sos. Utrzeć musztardę z octem i pieprzem w salaterce. Nadal ucierając, dodawać stopniowo olej słonecznikowy i olej z orzechów włoskich. Dodać mak. Wymieszać i odstawić na czas przyrządzenia sałatki.
- Lekko uprażyć orzechy włoskie na małej patelni, często mieszając. Odstawić, żeby ostygły.
- Wrzucić do salaterki czerwoną cebulę i wymieszać z sosem. Pokroić gruszki na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne, ale nie obierać ze skórki. Wrzucić do salaterki i delikatnie wymieszać z sosem, żeby całe się nim pokryły.
- Dodać rukiew wodną oraz większość sera i orzechów włoskich. Wymieszać delikatnie, posypać resztą sera i orzechów. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut