Składniki:
- 150 g kuskusu
- 2 pomidory średniej wielkości
- duża garść szpinaku w liściach
- 1/2 czerwonej papryki (lub w innym kolorze)
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 120 g sera owczego (lub fety)
- 2 łyżki uprażonego na patelni słonecznika
Przygotowanie:
- Kuskus lekko solimy i zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – ja zawsze zalewam ok. 0,5 cm powyżej linii kaszy.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, szpinak kroimy na paseczki, usuwając grubsze łodyżki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy dość drobno i przelewamy wrzątkiem.
- Gotowy i ostudzony kuskus przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojone warzywa, dokładamy groszek i kruszymy fetę.
- W małym słoiczku mieszamy składniki na dressing, dolewamy odrobinę wody, jeśli jest za gęsty i polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy.
- Po kilku minutach próbujemy i ewentualnie dodajemy soli, pieprzu i cytryny.
- Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i skrapiamy oliwą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut