w

Kuskus sałatkowy

Kuskus w sałatce na zimno – pakujemy do pojemnika i mamy lepszą przekąskę w pracy niż kanapka;) W kuskusie odpowiada mi szczególnie to, że wystarczy go zalać wrzątkiem, odstawić i gotowe. Do tego trochę warzyw, dobry dressing i lekka acz pożywna sałatka gotowa. Na ciepło i na zimno tak samo dobrze smakuje. Poniższa propozycja jest z serem feta, ale możecie zastąpić go kozim lub wędzonym serem w kostce czy bryndzą. A dla roślinożerców dobrym wyborem jest podsmażone tofu, marynowane w sosie sojowym z cytryną.

Składniki:

  • 150 g kuskusu
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • duża garść szpinaku w liściach
  • 1/2 czerwonej papryki (lub w innym kolorze)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 120 g sera owczego (lub fety)
  • 2 łyżki uprażonego na patelni słonecznika

Przygotowanie:

  • Kuskus lekko solimy i zalewamy wrzątkiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – ja zawsze zalewam ok. 0,5 cm powyżej linii kaszy.
  • Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, szpinak kroimy na paseczki, usuwając grubsze łodyżki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy dość drobno i przelewamy wrzątkiem.
  • Gotowy i ostudzony kuskus przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojone warzywa, dokładamy groszek i kruszymy fetę.
  • W małym słoiczku mieszamy składniki na dressing, dolewamy odrobinę wody, jeśli jest za gęsty i polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy.
  • Po kilku minutach próbujemy i ewentualnie dodajemy soli, pieprzu i cytryny.
  • Całość posypujemy prażonym słonecznikiem i skrapiamy oliwą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1369 głosów)