w

Buraczki po turecku

Uwielbiam buraczki, a w tym przepisie występują jako przystawka w stylu tureckim, bo towarzyszy im prosty dressing przyrządzony z oliwy z oliwek, soku z cytryny i świeżej mięty. Oliwa musi być bardzo dobrej jakości! Jeśli nie masz pod ręką jogurtu greckiego możesz użyć zwykłego pełnotłustego jogurtu, ale wcześniej pozostaw go przez noc na sicie lub na grubej gazie, żeby odciekł nadmiar wody i jogurt zgęstniał.

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony (opcjonalnie)
  • 200 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z olivek extra virgin
  • sól do smaku
  • posiekana świeża mięta

Przygotowanie:

  • Buraki ugotować w dużej ilości osolonej wody aż będą zupełnie miękkie (około 40 minut, ale zależy to od ich wielkości), a następnie włożyć do zimnej wody.
  • Odstawić, żeby nieco przestygły, obrać i pokroić na kawałki. Jogurt wymieszać z czosnkiem i wylać na talerz. Na jogurt wyłożyć buraczki, układając je dekoracyjnie.
  • Sok z cytryny wymieszać z oliwą i doprawić solą. Wmieszać miętę, a następnie polać tym dressingiem buraczki.

Porcja dla:

3 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (988 głosów)