Składniki:
- 500 g buraków
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony (opcjonalnie)
- 200 g greckiego jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z olivek extra virgin
- sól do smaku
- posiekana świeża mięta
Przygotowanie:
- Buraki ugotować w dużej ilości osolonej wody aż będą zupełnie miękkie (około 40 minut, ale zależy to od ich wielkości), a następnie włożyć do zimnej wody.
- Odstawić, żeby nieco przestygły, obrać i pokroić na kawałki. Jogurt wymieszać z czosnkiem i wylać na talerz. Na jogurt wyłożyć buraczki, układając je dekoracyjnie.
- Sok z cytryny wymieszać z oliwą i doprawić solą. Wmieszać miętę, a następnie polać tym dressingiem buraczki.
Porcja dla:
3 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
40 minut