Składniki:
- 3 duże buraki
- 4 duże marchewki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 ogórek konserwowy
Przygotowanie:
- Buraki, marchewkę i ziemniaki ugotować. Przestudzić i obrać. Buraki i marchewkę zetrzeć na tarce. Ziemniaki utłuc i wymieszać z masłem i śmietaną.
- Ogórek pokroić w plasterki, jajko w ćwiartki, a paprykę w paski. Majonez wymieszać ze śmietaną.
- Na półmisku ułożyć połowę puree ziemniacznego, posmarować majonezem, na to marchewka, buraki i pozostałe puree ziemniaczane, przykryć warstwą majonezu i ozdobić ogórkiem, jajkiem i papryką. Całość posypać natką i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut