w

Armeński tort warzywny

Warstwy gotowanych warzyw przekładane majonezem – niby sałatka, ale prezentuje się jak tort. Polecam spróbować!

Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 4 duże marchewki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 ogórek konserwowy

Przygotowanie:

  • Buraki, marchewkę i ziemniaki ugotować. Przestudzić i obrać. Buraki i marchewkę zetrzeć na tarce. Ziemniaki utłuc i wymieszać z masłem i śmietaną.
  • Ogórek pokroić w plasterki, jajko w ćwiartki, a paprykę w paski. Majonez wymieszać ze śmietaną.
  • Na półmisku ułożyć połowę puree ziemniacznego, posmarować majonezem, na to marchewka, buraki i pozostałe puree ziemniaczane, przykryć warstwą majonezu i ozdobić ogórkiem, jajkiem i papryką. Całość posypać natką i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (974 głosów)