Składniki:
- 2 ziemniaki
- 400 g pieczarek
- 200 g zielonych oliwek
- 200 g czarnych oliwek
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować, przestudzić i zetrzeć na grubej tarce.
- Pieczarki podsmażyć, aby odparowała z nich woda.
- Zielone oliwki pokroić w krążki, a czarne na ćwiartki (wzdłuż).
- Zetrzeć osobno żółtka i osobno białka. Ogórki kiszone też zetrzeć na tarce.
- Sałatkę układać warstwami w kształcie jeża (okrągły tułów i trójkątna główka). Najpierw ułożyć warstwę ziemniaków, następnie cebuli i posmarować majonezem. Ułożyć warstwę żółtek, następnie ogórków, pieczarek i znów majonezu. Na tym ułożyć zielone oliwki, majonez, białka i znów posmarować majonezem. Z czarnych oliwek zrobić igły, oczy i nos.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
50 minut